Офіційний веб-сайт

Анімаційний серіал «Моя країна – Україна»

Автор(-и): Степан Коваль / Розділ: Кінематографія

Анімаційний серіал «Моя країна – Україна», автор – кінорежисер-аніматор Степан Коваль, анімаційна студія ТОВ «Новаторфільм», 2013 рік.

 

Анімаційний серіал «Моя країна – Україна» Степана Коваля

 

Кінорежисер-аніматор Степан Коваль ‑Митець з Великої літери. Впродовж останніх років його фільми презентували Україну майже на півсотні престижних Міжнародних кінофорумів.

Короткометражна стрічка «Йшов трамвай 9-й номер» ‑ перший (і допоки останній) в історії українського кінематографа Срібний Ведмідь Берлінале, одного з 3-х найпрестижніших фестивалів світу.

Анімація Степана Коваля «Щедрик» у виконанні Олега Скрипки, створена 2012 року, досі збирає сотні тисяч переглядів в Інтернеті.

У 2009 Степан Коваль згуртував команду молодих ентузіастів, серед яких були не лише професіонали кіно, а й юристи, авібудівники, навіть кулінари ‑ і разом з ними започаткував амбітний 26-серїйний проект «Моя країна – Україна».

Команда Коваля чотири роки знімала історії, які відбуваються у будь-якій точці України ‑ будь то село, місто чи поле. Кожна трихвилинна стрічка базується на артефактах з музеїв України, чи на легендах, що передаються від діда до онука. Це ‑ історія, легенда або казка, пов’язана з певним місцем на карті України. За три хвилини глядач знайомиться з прекрасною анімаційною географією певного місця України.

Описувати цей проект можна довго і детально, але слова не можуть передати ту високу емоційну насолоду, яку ми отримуємо переглядаючи цей витвір мистецтва.

На жаль, жоден український рейтинговий канал не зацікавився таким актуальним проектом.

Пропоную членам Комітету підтримати кандидатуру видатного українського аніматора Степана Коваля на присудження йому Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

З подання члена Комітету з Національної премії України

імені Тараса Шевченка Сергія Буковського

 

Автори серіалу анімаційних фільмів на чолі зі Степаном Ковалем, автором ідеї серіалу, його художнім керівником, співсценаристом та режисером-постановником шести окремих серій («Чаша Ярослава», «Чарівна грязюка», «Писанкова історія», «Чорнозем», «Казочка про місто Борщів», «Чорне озеро»), що він розрахований на найширшу публіку, від молодшого шкільного віку до старших людей, програмово і вдало оперують популярною художньою формою та відповідним викладом пізнавального матеріалу з української історії та сьогодення в казкових обладунках. Разом із тим, мистецьки й художньо серії варіативні, різноманітні, вигадливі. Це 26 коротких непересічних сюжетів, що ведуть про історію українських міст, сіл, місцин, про народні звичаї, про видатні історичні персони тощо: від кримського міста Саки до села Легедзине на Черкащині, від міста Борщів на Львівщині до Чорного озера на Кіровоградщині, від київської історії про «Чашу Ярослава» до легенд і міфів про українську писанку...

Цей мультсеріал як сучасний мистецький твір має впізнаваність, розголос і принципово позитивну оцінку в середовищі української громадськості. Має репутацію унікального у своєму роді твору в сучасному національному кіномистецтві. Переконаний, що таке лавреатство громадськістю буде сприйняте позитивно і вітатиметься.

Серіал має довгогральний пізнавальний (виховний) та художній потенціал як певний культурний феномен. Він є одним із тих популярних творів, що заґрунтовують український культурний світ у суспільній свідомості. Це відбувається завдяки універсальній візуальній мові ‑ водночас модерній та популярній, зав'язаній не на дидактичності, а на елементах розваги, пізнавальності й автентичного українського гумору. Цей твір максимально розвернутий до найширшої публіки. Нарешті такий, вкрай потрібний для українських художніх і мистецьких практик, вектор має бути відзначений і зафіксований, як один з найпріоритетніших напрямків.

Художній керівник проекту, сценарист і режисер проекту Степан Коваль, зокрема, програмово в процесі роботи над серіалом дав змогу дебютувати в професійній анімації кільком десяткам режисерів, сценаристів, операторів, художників-постановників та аніматорів. Це є надзвичайно важливим у становленні новітньої української анімації, яка вже реалізовує очевидний творчий потенціал (приклад ‑ прокатний успіх п/м фільму «Микита Кожум’яка»). Тут варто зауважити, що Степан Коваль послідовно продовжує цю практику як художній керівник та режисер іншого пізнавального серіалу ‑ «Професіонали» (знайомство з майбутніми професіями для дітей молодшого й середнього шкільного віку).

Степан Коваль як самостійний автор поза практикою серіалу «Моя країна ‑ Україна» є найавторитетнішим українським майстром у сучасній світовій анімації, підтвердженням чому десятки призів його фільмам на найповажніших міжнародних фестивалях, зокрема, «Срібний ведмідь» Берлінського МКФ за фільм «Йшов трамвай №9».

 

З подання експерта Комітету з Національної премії України

імені Тараса Шевченка Володимира Войтенка

Коментарі