Офіційний веб-сайт

Авторські мікромініатюри «Кобзар», «Портрет», «Іван Франко», «Соломія Крушельницька»

Автор(-и): Микола Сядристий / Розділ:

Авторські мікромініатюри «Кобзар», «Портрет», «Іван Франко», «Соломія Крушельницька»; автор: Микола Сядристий.

Висунуто Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником.

 

Авторські мікромініатюри «Кобзар», «Портрет», «Іван Франко», «Соломія Крушельницька» Миколи Сядристого

 

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник представляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року у номінації «Візуальне мистецтво» авторські мікромініатюри «Кобзар», «Портрет», «Іван Франко», «Соломія Крушельницька» Сядристого Миколи Сергійовича.

М.С.Сядристий створенням мікромініатюр займається понад 60 років. Всі мініатюри виконує тільки вручну, за своєю неповторною для кожної роботи технологією.

Сам термін «мікромініатюра» з'явився у науковому та мистецькому обігу завдяки творчості Миколи Сядристого. Терміну «мікромініатюра» раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках. Мікромініатюра нині ‑це напрямок в просторових видах мистецтва, який спрямований на створення віртуальної реальності мікрокосму. Художні мікромініатюри Миколи Сядристого розширюють уявлення про людські можливості, співзвучні нашому часові, коли людина в багатьох галузях науки і техніки заглиблюється в мікрокосмос.

Представлені на конкурс роботи є визначними творами візуального мистецтва. «Кобзар» ‑найменша у світі книга, її розмір 0,6 мм2. Книга має 12 сторінок з віршами і малюнками Т.Г.Шевченка, зшита павутинкою, обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника. «Портрет» - портрет-барельєф (3x3 мм) великого українського поета Тараса Шевченка вирізьблений з тернової кісточки. «Іван Франко» ‑акварельний малюнок виконано на папері «Астролюкс», який вставлений у половинку зерна дикої груші. «Соломія Крушельницька»‑портрет-барельєф (5x4 мм) великої української співачки вирізано із шматочка вишневої кісточки і розміщено на фрагменті метеорита.

Як майстер мікромініатюр М.С.Сядристий почав експонувати свої роботи з 1959 року. За цей час з ними ознайомились глядачі у понад 30країнах світу. Його твори залишають незабутнє враження у глядачів різних континентів. Тим самим мистецтво Миколи Сядристого створює позитивний імідж України, української культури, українського народу. Найбільш повно його твори представлені на постійній виставці мікромініатюр в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра. Микола Сергійович є автором декількох видань з царини мікротехніки, кількох каталогів та альбомів.

Кандидатура Сядристого Миколи Сергійовича за багаторічну плідну працю та особистий вагомий внесок у розвиток науки і культури, просування позитивного іміджу української держави у світі рекомендована зборами колективу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року у номінації «Візуальне мистецтво» за авторські мікромініатюри «Кобзар», «Поет», «Іван Франко», «Соломія Крушельницька».

 

З подання Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

Кобзар. Найменша у світі книга. Розмір о,6 мм. Книга має 12 сторінок з віршами Т.Г.Шевченка і малюнками.
Кобзар. Найменша у світі книга. Розмір о,6 мм. Книга має 12 сторінок з віршами Т.Г.Шевченка і малюнками.
Портрет-барельєф (3х3 мм) великого українського поета Тараса Шевченка.
Портрет-барельєф (3х3 мм) великого українського поета Тараса Шевченка.
Іван Франко. Акварельний малюнок вставлено в половинку зерна дикої груші.
Іван Франко. Акварельний малюнок вставлено в половинку зерна дикої груші.
Соломія Крушельницька. Портрет-барельєф (3х4 мм).
Соломія Крушельницька. Портрет-барельєф (3х4 мм).
Коментарі