Офіційний веб-сайт

«Іван Багряний: нове й маловідоме. Есе, документи, листи, спогади, нотатки, факти»

Автор(-и): Олександр Шугай / Розділ: Публіцистика і журналістика

Художньо-публіцистичне видання у 2-х томах «Іван Багряний: нове й маловідоме. Есе, документи, листи, спогади, нотатки, факти», видавництво «Смолоскип», рік видання: 2013, м. Київ, автор: Олександр Шугай.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Книги Олександра Шугая «Іван Багряний: нове й маловідоме. Есе, документи, листи, спогади, нотатки, факти» у 2-х томах.

До першої книги ввійшли матеріали з архівів колишнього КДБ, дослідження про табір Ді-Пі в Новому Ульмі (ФРН), відгуки представників української діаспори та зарубіжних рецензентів на творчість Івана Багряного. Крім того, вміщено пресові повідомлення, спогади очевидців про поїздки цього видатного письменника і громадсько-політичного діяча у Бельгію, Великобританію, США та Канаду. Книгу доповнюють щоденникові записи про І.Багряного, есей про його прочитання «Листів до братів-хліборобів» соціолога В.Липинського, значна кількість світлин, а також інші невідомі досі документи. Видання є своєрідним продовженням роману-дослідження «Іван Багряний, або Через терни Гетсиманського саду» і присвячене 105-й річниці з дня народження великого сина України.

До другої книги ввійшли матеріали, що висвітлюють новоульмівський період життя і творчості І.Багряного. За допомогою конкретних фактів, зокрема листів письменника до дружини та соратників і друзів, досліджено, в яких нелегких умовах було створено романи «Сад Гетсиманський», «Буйний вітер», віршовану повість «Антон Біда ‑ герой труда» та ін. Крім того, вміщено статті, нотатки, дарчі написи та автографи, політичні карикатури, про які мало хто знав. В окремих розділах мовиться про повернення й пошанування творчої спадщини І.Багряного в Україні.

Як зазначає у поданні на Національну премію двотомника О.Шугая Голова ВУТ «Просвіта», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, письменник Павло Мовчан, як результат самовідданої праці насамперед Олександра Шугая, зусиль видавництва «Смолоскип» та допомоги багатьох людей, яким дорога пам’ять про Багряного, і, звісно ж, Фонду імені Івана Багряного, ‑ і маємо оці дві книги, насичені текстовим та ілюстративним матеріалом і цінними документами. Багато що тут публікується вперше, окремо слід відзначити велику кількість світлин, які картинно показують різні сторони життя й побуту самого Багряного та багатство його товариських і громадських зв’язків у еміграційному середовищі, зрештою ‑ і яскравий персоналітет цього середовища. Велику цінність має перепублікація маси розкиданих по різних газетах і часописах та відшуканих (а в іншому випадку приречених на забуття) рецензій, нотаток, відгуків тощо, які в сукупності своїй відтворюють атмосферу політичного і культурного життя, ідеологічної боротьби, особистих стосунків у діаспорі.

Коментарі