Офіційний веб-сайт

«Чеський зошит»

Автор(-и): Станіслав Чернілевський / Розділ: Література

 

Книга «Чеський зошит», видавництво «Акрополіс» (м.Прага, Чеська Республіка), рік видання: 2014, автор: Станіслав Чернілевський.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга поезій «Чеський зошит» Станіслава Чернілевського

 

Станіслав Чернілевський належить до тих українських поетів, якими пишається наша література. Це ще раз підтверджує книга віршів «Чеський зошит», у якій по-новому, глибше і виразніше розкрився талант цього високообдарованого, мужнього і чесного сина України.

Сама з’ява цієї збірки є знаковою. Станіслав Чернілевський, поет, кінорежисер, старший викладач кафедри режисури телебачення Київського Національного університету театру, кіно і телебачення, разом зі своїми студентами був активним учасником Помаранчевої революції і Революції Гідності у Києві. У ніч з 18 на 19 лютого 2014 року на Майдані поет був поранений снайпером ‑ отримав 4 кулі в руки і ногу.

Книга «Чеський зошит» була створена під час реабілітаційного лікування у Чеській республіці. Власноруч писати не міг ‑ надиктовував окремі рядки, строфи представникам української діаспори, які були підмогою і опорою пораненому поетові. Зусиллями діаспори книгу також видрукувано.

Познайомившись з віршами С.Чернілевського з цієї книги, пересвідчуєшся в тому, що український дух ‑ незнищенний. Безперечно, книга саме про Майдан, мужніх і незламних бійців Революції Гідності. Але в творах поета не стільки літопис барикад, протистояння світла і темряви, добра і підлості, правди і кривди, а, насамперед, торжество любові, краси, людяності, тепла, свободи. Ця книга ‑ про біль, з якого народжується Богом дане слово. Про свободу, за яку треба платити кров’ю найкращих синів і дочок. Про тепло материнського дому, що зігріває людину впродовж усього життя. Про Україну, що нині в огні неоголошеної війни. Книга ця ‑ багатопланова: хвилюють і запам’ятовуються гострі строфи про складнощі і протиріччя нашого сьогодення; біблійні та євангельські мотиви тут поруч з гнівними строфами про загарбницьке, зловороже обличчя путінської Росії. Наснажують, вселяють віру у майбутнє рядки про чеських жінок, дітей, які були уособленням милосердя і глибокої поваги до України. Вірші С.Чернілевського з нової книги ‑ філософські, позначені справжнім гуманізмом. Вони вражають розум і серце читачів красою і багатством рідної мови, метафоричністю, багатством тем і образів, народною мудрістю, всіма тими чеснотами, що характерні душі українського лицаря. Заспівом до «Чеського зошита» стали рядки Дмитра Павличка щирого шанувальника творчості цього автора: «В українській поезії сучасній Станіслав Чернілевський займе місце поруч з найвизначнішими українськими іменами. Перед тобою монолітний дух непересічної особистості, творець з глибинним і гарячим громадянським пафосом. Перед тобою той, хто може повчити й тебе і тому, як гострити мислі, як віртуозно володіти віршем і тому, як просто можна осягати надзвичайний художній ефект».

Високу оцінку новій книзі С.Чернілевського дали І.Драч, Б.Жолдак, С.Йовенко, Н.Гнатюк, голова Національної спілки кінематографістів С.Тримбач, актриса Г.Стефанова, інші відомі митці під час презентації у Будинку кіно 20 січня 2015 р.

З подання Національної спілки письменників України

Коментарі