Офіційний веб-сайт

«Притулок для блазнів: Сатиричні комедії»

Автор(-и): Олег Чорногуз / Розділ: Література

Літературно-художнє видання «Притулок для блазнів: Сатиричні комедії», автор: Олег Чорногуз, видавництво ДП «Державна картографічна фабрика», рік видання: 2013, м. Вінниця.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Національною спілкою письменників України.

 

Книга «Притулок для блазнів: Сатиричні комедії» Олега Чорногуза

 

До нової книжки відомого українського письменника Олега Чорногуза «Притулок для блазнів» увійшли однойменний сатиричний роман у драматургії на багато дій та дві сатиричних комедії «Ювілейний сувенір» і «Красуня за викликом», якими автор продовжує галерею вітчизняних авантюристів у слові, започатковану ще піввіку тому. За благопристойними масками українських бізнесменів, чиновників і політиків двадцять першого століття читач легко розпізнає хижі й підступні обличчя негідників, здирників і шахраїв, які за пустими розмовами про національне й державне дбають лише про власне збагачення та блазнюють перед сильнішими і впливовішими за себе в ім’я досягнення злочинних цілей.

Герої роману, як і персонажі в його попередніх романах – «Дари пігмеїв», «Золотий скарабей», «Ремезове болото» , «Гроші з неба, або Самогубець за покликанням» ‑ це «нові українці», та «еліта» горезвісної сучасно-пародійної доби, яка перетворила життя багатьох «просто українців» у перманентний жах. Головний герой роману «Притулок для блазнів» ‑ Бульдовський-Пипочка ‑ продукт нашого часу. Під вивіскою «чесний посередник», ховається стовідсотковий шахрай, авантюрист, яким його зробила сучасність. Він виправдовує свої непорядні дії принципом ‑ риба гниє з голови і намагається наслідувати шахраїв, що сидять у вищих ешелонах влади. Потрапляючи в оточення начебто добропорядних людей, котрі прикриваються патріотичними словами і гаслами, стверджують одне, а творять протилежно інше. Вони начебто не жаліють пафосних слів заради благоденства і розквіту вітчизни, а насправді мріють про своє благополуччя. Вітчизна їм зовсім не болить. Вони не живуть Україною. У їхніх головах, котра не пов’язана ані з серцем, ані з душею, ані з порядністю, тільки власне збагачення. Пошук своєї казкової Атлантиди, яка в їх уяві знаходиться на екзотичних офшорних островах. Нарешті, ця мрія звичайних обивателів і державних чинуш здійснюється. Вони зі своїм багатством потрапляють несподівано на робінзоновий острів, але тепер звідки, як і з того світу, вже вороття шахраям нема. Накрадені гроші, дорогоцінності там не варті, як і на небі ‑ нічого.

 

Коротко про автора

Творчість Олега Чорногуза давно увійшла у вітчизняну літературу, а вислови з його кращих романів «Аристократ із Вапнярки», «Претенденти на папаху», «Вавилон на Гудзоні», «Гроші з неба», «Дари пігмеїв» стали у народі крилатими. Поєднання соковитого українського слова з європейською метафорикою, вміння створити пружний динамічний сюжет, населити його живими пізнаваними характерами, дало змогу посісти відомому романісту помітне місце в українській літературі ХХ-ХХІ сторіч.

Мало хто в світовій літературі створив 10 сатиричних романів. Колись московська «Литературная газета» писала, що в російській літературі, двоє видатних сатириків Ільф і Петров написали один роман-дилогію, а в Україні знайшовся сатирик, перу якого належать понад 6 сатиричних романів, більшість з яких стали бестселерами. Виходили неодноразово понад 115 тисячним накладами і були перекладені на багато мов світу.

На сьогодні, коли готується до друку 12-ти томне видання вибраних творів знаного автора, можна сказати про високу творчу спроможність Олега Чорногуза, його здатність опановувати нові теми і нові виражальні засоби. 

Олег Чорногуз
Олег Чорногуз
Коментарі