Офіційний веб-сайт

«Пора вузеньких вулиць», «Мить блискавки»

Автор(-и): Іван Яцканин / Розділ: Література

Книги «Пора вузеньких вулиць», «Мить блискавки», автор Іван Яцканин, видавництва «Преса України», «Спілка українських письменників Словаччини. Пряшів», роки: 2013, 2015.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книги «Пора вузеньких вулиць», «Мить блискавки» Івана Яцканина

 

До книжки «Мить блискавки» увійшло ряд неповторних новел: є сентиментальні, є романтичні, а є драматичні. Автор ставить і розв'язує філософську проблему ‑ моральної величі та морального падіння, морального змізерніння людини. Критерієм оцінок тут виступає краса і потворність.

В «маленьких людях» автор уміє бачити і відкриває нам духовні пласти, сформовані народом і передані упродовж віків новим поколінням, як основу їх самовизначення у світі. Вони в отому докорі Мірка своєму батькові, який, ставши міським чиновником-бюрократом, зрадив своїм трудолюбивим, чесним предкам, своїм синові й доньці («Людина з плаката»). У тому, що стара Смолячка «без роботи хворіє» і ніколи не сварилась із невісткою Марією, пропускаючи повз себе дрібні незгоди, у вияві поваги й пошани односельців до неї («Смуток сховався в куток»). У винятковій, хоч і стриманій, доброті Андрія Холеви, який звів у відлюдькуватому лісі таку хату, яка аж напрошувалась до кожного, «аби туди зайти», то ж і сім'я її господаря не почувалася самотньою («Уклін повному місяцю»). У болісній, але благородній турботі професора про долю своєї наукової спадщини («Затяжний дощ»).

У кожного в житті є річ, що особливо дорога. Для одного з Яцканинових персонажів ‑ це капелюх, що живе разом з ним і, мандруючи зі своїм господарем, має безліч пригод. Але він не просто річ, він ‑ товариш людини, зі своїм почуттям, характером, історією та насиченим подіями життям («Капелюх»).

Скільки родин, стільки й родинних драм. А цю на рівному місці спровокувала дружина, придумавши злу гру через безпідставну підозру свого чоловіка. І все закінчилось фатально («Злодій у довгій нічній сорочці»).

А ще є в збірці тужлива історія про материнське страждання і вкорочений вік, коли дитина звертає в житті на хибну стежку («Серце з горла вискочить»).

Усе те в художньо-філософському трактуванні І.Яцканин не просто підносить людину в очах іншої людини, в очах громади, не просто облагороджує її, а й стає потужним джерелом життєвої енергії, джерелом формування й становлення характерів, взаємин між людьми і людей з навколишнім світом, що й становить основу прекрасного в повсякденному бутті.

Іван Яцканин так майстерно веде читача життєвими стежками своїх персонажів, що неможливо й здогадатись, куди приведе та чи інша стежка. Або й обірветься зненацька, залишивши читача наодинці зі своїми роздумами. Автор подає читачеві події без нав'язливих настанов і висновків, ніби відсторонюється від них. Та за кожною історією відчуваєш глибину його стурбованості, високе авторське мірило моральності й людяності.

Тематична палітра збірки «Мить блискавки» дуже широка, широкий список персонажів ‑ від традиційно селянських персонажів, лісорубів, корчмарів, безробітних, бродяг, нещасних жінок, шукаючих щирої і великої любові, аж до інтелектуалів, як професор, журналіст, артист-диктор, ветеран війни, політик, підполковник, учитель, урядовець. Є серед них чесні люди, працьовиті, за віком молоді й старі, жінки й чоловіки, здорові й вмираючі люди. Всіх об'єднує туга жити щасливо, повнокровно, але кожен по-своєму обирає собі шлях, дорогу для свого життя, для здобуття своєї мети.

Розроблений Яцканиним метод літературного відображення дійсності ‑ це гримуча суміш екзистенціалізму, постмодернізму, настояна на сучасних фабліо ‑ сюжетах з життя-буття нинішнього сільського і міського плебсу.

До книжки «Пора вузеньких вулиць» увійшли кращі прозові твори автора, в яких із біблійною мудрістю та експресією подано життя словацьких українців після Другої світової війни. Репресії в українських селах та містечках Пряшівщини за часів чехословацького тоталітарного режиму, протистояння асиміляції, намагання зберегти мову, національні традиції та побут словацьких українців передано з надзвичайною художньою переконливістю. Галерея колоритних персонажів, багата мова, точність художньої деталі ставлять прозу письменника в один ряд із найкращими здобутками української класичної прози.

 

З подання Національної спілки письменників України

Публікується зі скороченнями

Коментарі