Офіційний веб-сайт

«Коріння Шевченківського роду»

Автор(-и): Микола Лисенко / Розділ: Література

 

Книга «Коріння Шевченківського роду», автор Микола Лисенко, видавництво «Апріорі», 2015 р.

Висунуто Національною спілкою краєзнавців України, Всеукраїнським благодійно культурно-науковим фондом Т.Г.Шевченка.

 

Книга «Коріння Шевченківського роду» Миколи Лисенка

 

Книга М. Лисенка стала надбанням людей в Україні, країнах колишнього Радянського Союзу, знайшла своїх читачів у США, Франції, Німеччині, Болгарії, Японії, Австралії; має позитивні відгуки в засобах масової інформації України. Авторові книги вдалося дослідити й описати біографії як простих хліборобів, так і видатних людей; передати нащадкам родинні спогади прадіда автора ‑ Трохима (хрещеника Т. Шевченка), який безпосередньо спілкувався з Тарасом Шевченком; віднайти унікальні світлини в сімейних і державних архівах більш як сторічні світлини нащадків цього славетного роду.

Майстерне написання книги автором ‑ це його відгук на твір Т.Г.Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Украйні, і не в Украйні моє дружнєє посланіє».

Миколі Лисенку вдалося «побачити» і скрупульозно дослідити через трьохсотрічну історичну товщу віків і реалізувати на папері для теперішніх і майбутніх поколінь те, що було таємницею для нас.

Микола Павлович друкується в періодичній пресі, виступає з науковими, публіцистичними лекціями на шевченкознавчу тематику перед учнями шкіл, студентами вишів; неодноразово , як член журі, брав участь у районних конкурсах учнів шкіл ‑ читців поезії Т.Г.Шевченка на Батьківщині Тараса.

Як один із співзасновників Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т.Г.Шевченка постійно пропагував і пропагує в навчальних закладах творчу спадщину Т.Г.Шевченка.

Дослідження Миколи Лисенка були достойно оцінені на Всеукраїнському пошуковому конкурсі 2010 року «У нас одне коріння», де він виборов перше місце за відкриття цікавих і науково важливих сторінок історії України, її міст і сіл, українських родин. 2016 року виборов перше місце на XVII Загальнонаціональному конкурсі «Українська мова ‑ мова єднання» у номінації «На видноті усього світу». З глибиною і повнотою його історичних досліджень читачі змогли ознайомитись і в журналі «Родовід».

Усе в його дослідницькій творчості йде від серця ‑ це прояв чистої відкритої душі, любові до рідного краю, до свого коріння, до людей, які живуть поруч, до всього сущого на землі. І такий його підхід до справи дає Миколі Павловичу наснагу до життя.

Не зважаючи на обмежений наклад книги, вона знайшла свого читача в Україні, США, Франції, Російській Федерації, Прибалтиці, Казахстані, Японії, Ізраїлі, Болгарії, Канаді та Австралії. Книга широко була представлена в школах та вишах серед школярів і студентів в Черкаській, Львівській, Київській, Донецькій та Дніпропетровській областях. З цікавістю пройшла презентація книги і на батьківщині Т.Г.Шевченка в Шевченківському національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка».

 

 

З подання Національної спілки краєзнавців України,

Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т.Г.Шевченка

Коментарі