Офіційний веб-сайт

«Жити: триптих: вірші: нове видання»

Автор(-и): Віктор Терен / Розділ: Література

 

Книга «Жити: триптих: вірші: нове видання», автор Віктор Терен, видавництво «Дніпро», 2016 р.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка

 

Книга «Жити: триптих: вірші: нове видання» Віктора Терена

 

Віктор Терен ‑відомий український поет, без якого сучасну українську поезію уявити просто неможливо. Його вірші перейняті глибокими почуттями любові до України й свободи ‑людської і особистої ‑ввійшли в шкільні підручники, перекладені багатьма європейськими мовами і вражають високим професіоналізмом та своєрідним світобаченням.

Художнє слово Віктора Терена ‑образне й глибоко індивідуальне, але водночас просте й зрозуміле, природне, без викрутасів та штучних псевдоновацій. Для поета неприпустима будь-яка фальш, головне для нього ‑ завоювати довір’я людської душі, чесність і відвертість у почуттях і прагненнях.

Назва книжки глибоко символічна – «Жити». Так, головне ‑ це Жити (з великої літери), а це значить, всупереч незгодам і стражданням любити й боротися, не коритися долі, але якщо потрібно, то й віддати своє життя за Україну. При цьому, людська душа у творчості Віктора Терена не перетворюється у фотографію самої себе, а залишається живою, неповторною, сповненою краси й добра, вона відкривається читачеві і їй віриш, як віриш кожному слову наших кращих поетів.

Віктор Терен відомий не лише, як поет, а й цікавий дитячий письменник та популярний прозаїк. Так, його книжка «Хлопчик з планети «Ч» та Вогняні Пси» стала найбільш рейтинговою в Україні за 2012 рік і за неї йому була присуджена літературна премія імені Лесі Українки. Широкого резонансу набув також його роман «Ворожіння на ягняті», який охоплює період від перших років незалежності до Революції гідності, до Майдану.

Поезії Віктора Терена перекладалися на словацьку, румунську, італійську, польську та інші європейські мови.

Сам Віктор Терен завжди займав активну громадську позицію, був одним із засновників Народного Руху України, депутатом Верховної Ради України, де завжди відстоював українську державність та рідну мову.

 

З подання Всеукраїнського товариства «Просвіта»

імені Тараса Шевченка

Коментарі