Офіційний веб-сайт

«Графіті небесних амфор»

Автор(-и): Антонія Цвід / Розділ: Література

 

Книга «Графіті небесних амфор», автор Антонія Цвід, видавництво «Альтерпрес», 2015 рік.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга «Графіті небесних амфор» (Громадська, філософська, любовна лірика) Антонії Цвід

 

Книга поетеси Антонії Цвід «Графіті небесних амфор» є не лише неповторною сторінкою в нашій сьогочасній літературі, але й справжнім гімном Революції Гідності і заслуговує на широку увагу і гідне поцінування суспільства.

Віртуозно володіючи таємницями образного мислення, у своїй книзі «Графіті небесних амфор», як і в попередніх, вона заявляє про себе як глибокий і пристрасний лірик. Знаковою рисою її самобутнього творчого почерку є відчуття просторово-історичної перспективи зображувальних явищ, для образної системи характерна органічна поєднуваність простих речей і глобальних категорій. <…>

Твори Антонії Цвід перебувають у сфері вогню. Вони вільні до запаморочення. У її вірші живе та внутрішня розкріпаченість, котру її праматері культивували віками. Волі не буває надто багато, незалежність не буває надмірною. Вони або є, або їх немає і не може бути. У віршах Антонії вони є. В цих творах жарко. Підкреслено чулі, вони захоплюють хвилею щирості.

Перемога поетеси уже в тому, що вона наважилась іти по краю, і їй це вдається: зриваючи покрови буденщини, вульгарності й цинізму, умудряється в той же час не порушити Таїну Таєн і залишити за собою світловий промінь, подібний до шлейфу «Королеви на семи вітрах».

У сатиричній міні-поемі «Перелесниця або Муза політика», у якій авторці звукописові, алітерації, символіці, навіть своєрідному ритму вдалося досягти справді громадянської гостроти й філософського осмислення нинішніх суспільно-політичних подій. Образ рудої повії Політики, від якої всі шаленіють, у різний спосіб лоскочуть собі нерви: хто ‑ владою, хто ‑ мяльярдами, хто ‑ славю, а хто ‑ можливістю побути в образі рятівниці нації.

У поемі «Майдан» авторка переходить на хронопис, герої якого цілком реальні люди, яких поріднила любов до України і спрага Свободи. Але навіть таку серйозну, майже сакральну, історичну тему, притаманний Антонії Цвід талант імпровізації, геніальне чуття безграничних внутрішніх можливостей слова, робить зворушливо особистісною, інтимною, власною для кожного читача. Як кохання. Отак неждано із Жриці Поезії Антонія Цвід стала історичним Самовидавцем у жіночому єстві, що тужить за тонкими світами людського буття.

 

З подання Національної спілки письменників України

Публікується зі скороченнями

Коментарі