Офіційний веб-сайт

«Бручевиця: кров нестерпна», «Книга перетлумачень», «Полігон Господа Бога»

Автор(-и): Богдан Чепурко / Розділ: Література

 

Книги «Бручевиця: кров нестерпна» (видавництво «Астон», м.Тернопіль, 2014 р.), «Книга перетлумачень» і «Полігон Господа Бога» (видавництво «Каменяр», м.Львів, 2014 р.), автор: Богдан Чепурко.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книги «Бручевиця: кров нестерпна», «Книга перетлумачень» і «Полігон Господа Бога» Богдана Чепурка

 

Богдан Чепурко ‑один із чільних представників української словесності. Автор записав передання про історичну минувшину краю, коли над ріками в басейні «Дністра «були такі битви, що кров бручіла по схилах пагорбів», а люди буквально закопувались у породу. Шануючи жертву крові, поет наголошує на кревній спадкоємності та проблемі пам’яті. Звідси й назва вибраного – «Бручевиця: кров нестерпна». Йдеться про феномен, свого роду небоцентричність. Сила цієї назви ‑ в полісемантичній таємничості недовимовленого з глибин орійської матриці.

Поетика Богдана Чепурка ‑ філософсько метафорична, свідомо заряджена позитивною енергетикою і світлоносністю. Водночас рефлективно оголений нерв естетичної чуттєвості та етичного максималізму творить настроєвий колорит екзистенційного включення в генетичну матрицю під- і над-свідомого. Його школярські вірші динамічні й барвисті: автор жайворонком літає між небом і землею та щиро переконаний, що всі народжені згори.

Наступний том – «Книга перетлумачень. Філософська проза» («Каменяр», 2014 рік) ‑ це новели, образки, спомини, філософські етюди, рецензії, есеї, культурно-звичаєві роздуми. Опублікувавши цю книгу, автор сподівається на активного читача, який водночас був би і співтворцем. Його есеїстика зародилася з непереможного бажання підштовхнути читача до пізнання авторських літературних і світоглядних ідей. Самокоментування, явне чи опосередковане, стало двигуном багатьох есеїстичних текстів автора. Це вельми суттєво, надто ж у зв’язку з очевидним домінуванням родового в його творчості. Як у поетичних, так і в прозових творах письменник виводить оптимістично заряджену ліричну індивідуальність із виразно усвідомленим вектором боротьби за правду й гідність української людини. У філософській прозі «Книга перетлумачень» письменник весело жартує, що всі люди прилетіли з різних галактик І щойно тут, на земній Україні, мають шанс ближче перезнайомитись, домовитись і погодити програму призначення людини й народу. В цій книзі читач зустріне близьких авторській світоглядній системі Ноя, Тараса Шевченка, Бетховена, Ярослава Мудрого, Марусю Чурай, Юнга, Маркеса, Сковороду, Сколоздру, Михайла Коцюбинського, Олександра Довженка та інших. До книги ввійши новели, образки, спомини, філософські етюди, статті, рецензії, есеї, культурно-звичаєві роздуми.

У третьому томі – «Полігон Господа Бога. Книга випробувань» ‑ Богдан Чепурко яскраво й майстерно творить світообраз української душі, основи світобачення української людини.

Літературна творчість Богдана Чепурка ‑ це поетичне осмислення долі народу й долі людської Індивідуальності, енциклопедія народного духу й життєвої практики, сконцентрований сплав високої моралі, сильної волі й натхненного характеру.

З подання Національної спілки письменників України

Коментарі